Posted on

Az interneten is lehet regisztrálni a konzuli védelemért

Elindult a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának online bejelentkezési rendszere, utazás előtt az interneten is lehet regisztrálni, hogy később egyszerűbb legyen az esetleges konzuli segítségnyújtás.
terkep
A magyar állampolgárok a konzuli védelem érdekében már a konzuli szolgálat honlapján is – tehát nemcsak postai úton – bejelenthetik külföldi tartózkodásukat. Ez a lehetőség a külföldre utazó magyarok és a konzuli szolgálat szempontjából is előnyös, hiszen egy esetleges válsághelyzetben – például természeti katasztrófa, zavargások esetén – növeli a konzuli tisztviselők munkájának hatékonyságát, gyorsaságát – magyarázták.

A Külügyminisztérium javasolja, hogy az utazni készülők külföldi tartózkodásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat honlapján (http://konzuliszolgalat.kormany.hu) a felkeresni kívánt országra vonatkozó utazási tanácsokról, továbbá töltsék ki az online regisztrációs lapot (https://ap.mfa.gov.hu/adatlap_konzuli_vedelemhez). Az adatlap kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe – olvasható a közleményben.

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI megkeresésére elmondta, az így összegyűjtött adatokat egy adatbázisban összesítik és csak a külföldi tartózkodás időtartamára őrzik meg.

mti