Cellulóz alapú vegyiszálak

 

Ez az elnevezés olyan szálcsoport nevét jelenti, amelyben a kiindulás a cellulóz alapú vegyiszál. A "műselyem" története a múlt század közepére nyúlik vissza, amikor is Chardonet gróf szabadalmaztatta a műselyem előállítását, s a párizsi világkiállításon be is mutatta a szövetet. Az 1990-as évek elején a lágy, puha termékek új fehérnemű stílust alapoztak meg.

A cellúlóz alalpú vegyiszálakat az oldási eljárás alapján csoportosítjuk: viszkóz eljárással készült vegyi szálakra, ráz-ammónia eljárással készült vegyi szálalkra, acetát eljárással készült vegyi szálalra és oldószeres eljárással készült vegyi szálakra.

Viszkóz szálak:

A rugalmasságuk csekély, ezért könnyen gyűrődnek az ebből készült ruhaneműk. A kelmék viszont jól színezhetők és jól nyomhatók.  Viszkóz szálakat használnak fényes kelmék előállítására, a kötött kelmék fényes színének biztosítására és a kreppszövetekhez. Továbbá, blúzok, ing, ruha anyagok, női fehérneműk.

Acetátszál

Mattfényű, telt tapintású és szép esésű anyag. A természetes selyemhez hasonlít leginkább. Rugalmasabb, formatartóbb, mint a viszkóz. A acetátszál korlátozottan mosható, vasalásra érzékeny, nem gyűrtelen kikészítésű.