zöldségtermesztés Szabadföldi termesztésSzaporítás:

Helybevetéssel történik a gyors fejlődésű étkezési fajták szaporítása. Ezt a technológiát használjuk gyöngyhagyma termesztés, dughagyma, valamint nyári vetésu zöldhagyma előállítás során.

Dughagymáról szaporítjuk a lassú fejlődésű, magas szárazanyag-tartalmú étkezési fajtákat és általában a zöldhagymát is.

Növényváltás:

Öntözött (magról) vagy öntözés nélküli szántóföldi kombinált vetésforgóban termesztik. Gyakori előveteménye valamely gabona. Rossz elővetemény: lucerna, kukorica, napraforgó. Tavaszi zöldhagyma előállítás esetén előterményként, nyár végi ültetésnél vagy nyári vetésnél utó-, és előterményként termesztjük.

Talajművelés:

Műveletek sorrendben tavaszi vetés, ill. ültetés esetén:

Nyári vetés vagy duggatás esetén:

Gyomírtás:

Magról szaporítás esetén a csírázás és kaszahányás közti időszakban gyomírtószerre a hagyma rendkívül érzékeny! 3-4 leveles kortól alkalmazott szerek: Maloran 50 WP, Nabu S, Lontrel 300, Goal 2 E, Bitrex,

Dughagymás termesztésben

Öntözés:

Általában csak a helybevetett hagymát öntözik. Száraz tavaszi idôjárás esetén kelesztő öntözésre van szükség, kis intenzitással kb. 8-10 mm öntözôvizet juttatunk ki. Vízpótló öntözések során 25-35 mm-es adagokkal dolgozunk, a növény fejlődésével párhuzamosan növekvő mértékben. A tenyészidő végi csapadék vagy öntözés késlelteti a beérést, rontja a tárolhatóságot.

Tápanyagutánpótlás:

Szerves trágyázást követô második vagy harmadik évben termesztjük. Fajlagos tápanyagigénye:

  1 t terméshez felhasznált hatóanyag kg-ban
Technológia N P2O5

K2O

Dughagymáról termesztve

4.6

1.3

2.5

Helybevetve

3.4

0.9

2.8

A vöröshagyma klórérézékeny, ezért csak klórmentes kálium-tartalmú mutrágyákat használunk.

A tápelemek szerepe:

Tápanyagigény a gyakorlatban (adagok a talajkötöttség függvényében):

 

N hatóanyag (kg/ha)

P2O5 hatóanyag (kg/ha)

K2O hatóanyag (kg/ha)

Dughagymás technológia

135-180

110-160

155-200

Helybevetés

120-200

100-160

120-200

Betakarítás:

A betakarítást akkor kezdjük, mikor az állomány nagy részének levelei megdőlnek, talajra fekszenek. Magról vetett állományban ez általában augusztus végére, szeptember elejére várható, dughagymás termesztésben már előbb - augusztus elejére - bekövetkezik. Ekkorra a gyökerek működésüket befejezték. Csapadékos időben a hagyma új gyökereket fejleszt - újragyökeresedik - ami a betakaríthatóságot, tárolhatóságot negatívan befolyásolja. A színes buroklevelek nagyrészt kialakultak. Első menetben a hagymát felszedik, rendre rakják (kép) és 5-6 napos renden történő szárítást követően második menetben felszedik. A renden való szárítást kedvezôtlen időjárás miatt szárítóhelységben valósítják meg.

Tárolás:

65-70% relatív páratartalom mellett, -1oC - +3 oC-os hőmérsékleten intenzív légcsere biztosításával történik.


A szolgáltatásban szereplő szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetők meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!