paprika Paprika jelentőségePaprika táplálkozási jelentősége

Számunkra legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyből 150-250 mg/100 g mennyiség található a paprikában. A hajtatásból származó paprika C-vitamin tartalma kisebb, mint a szabadföldié. A hegyes zöld (fajtatípusok) típusba tartozó fajták általában nagyobb C-vitamin tartalmúak, mint más típusok.
Karotintartalma 10 mg/100g, jelentos B1, B2-vitamintartalommal rendelkezik. A csípős fajtákban 1000 mg feletti kapszaicin található a bogyókban, de a csípmentes fajták bogyói is tartalmaznak 250-500 mg-ot.

Paprika gazdasági jelentősége

Magyarországon évente kb. 4000 ha-on folyik szabadföldi étkezési paprika termesztés, mely területen kb. 60000 t termést takarítanak be. A hajtató felület kb. 2300 ha, mely terület kb. 180000 t termést biztosít, s ezzel hazánk a világ legjelentősebb paprikatermesztő országaihoz tartozik. A szabadföldi területek csökkenésének és a hajtató felület növekedésének tendenciája várhatóan folytatódik.


A szolgáltatásban szereplő szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetők meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!