zöldségtermesztés HajtatásFajtaválasztás:

Általában kígyóuborka fajták, ritkábban salátás uborka hajtatását végezzük. Előbbit fűtött hajtatásban, utóbbit fűtés nélküliben. A minikígyó fajták termesztése Magyarországon piaci kereslet híján elhanyagolható, más országokban (pl.: Lengyelország), viszont szinte csak e fajtákat keresik. Konzervuborka fajták hajtatására fűtés nélküli fóliákban kerül sor, általában az esetben, ha az előnövény viszonylag későn kerül ki és a termesztőberendezés kihasználása miatt "kitöltő" termesztésre kerül sor. Néhány vidéken (pl.: Csány és környéke) normál kiültetési idővel is hajtatnak fűtés nélkül fürtös uborkát az elérhető jó minőség miatt.

A hajtatási fajták tekintetében előtérbe kerültek a lisztharmat toleráns vagy rezisztens fajták. Néhány egyéb fontos ellenállóság: peronoszpóra, uborka mozaik vírus (CMV), mézgás varasodás (Cladosporium). A leginkább alkalmazott kígyóuborka fajták terén előnyös tulajdonság a nyak nélküliség (ld. Kép), a 32-38 cm-es terméshossz, sima, esetleg enyhén redőzött felület, tárolhatóság. E tekintetben újdonság a jól pultontartható LSL fajták megjelenése. Kedvező, ha egy fajta hidegtűrő (20oC-osnál hidegebb talajban is megfelelően fejlődnek, termést kötnek és fejlesztenek), fényhiány érzékenységük kicsi, tehát őszi-téli hajtatásra alkalmasak.

Palántanevelés:

Menete ld. Palántanevelés. Tápkocka méretek: 8-10 cm átmérő, 10-14 cm-es cserép. Több tápkockaföld recept használatos (pl.: 80% felláptőzeg + 20% homok + 0.5-0.7 kg/m3 Peat Mix vagy PG Mix + a pH beállítására általában 3-4 kg/m3 Futor). Palántanevelés hossza: május-júniusi ültetéshez 2.5-3 hét vetéstôl, december-januárihoz 4-5 hét.

Termesztéstechnológia:

szimpla soros elrendezésben 125-160 x 40-50 cm.

Tápanyagutánpótlás: Általában 30-40 kg/m2 szervestrágyát dolgoznak be alaptrágyaként. Ezen kívül átlagos adottságok mellett a következő műtrágyamennyiségekre lehet szükség:

1 dkg/m2 pétisó

1 dkg/m2 kálium-szulfát

2.6 dkg/m2 szuperfoszfát

0.8 dkg/m2 keserűsó.

A hajtatásban előállított nagy érték miatt azonban mindenképp ajánlott pontos talajvizsgálati adatok ismeretében mind az alap, mind a fejtrágyázást végezni.

 

Fejtrágyázás: Tápoldatozás uborka hajtatásban 15 kg/m2 terméshez (alaptrágyázott talajon) HORINKA TAMÁS, Tápoldatozás a kertészetben, 1997

 

Idôszak

Öntöző mutrágya

%

Adag

Dkg/m2/hét

Gyakoriság/

nap

Megjegyzés

Ültetéskor

Ferticare S

0,2

-

1

Beöntözés

Gyökeresedés, virágzásig

Ferticare I

0,1

0,3

2-7

*Kalciumnitrát

0,1

0,2

7

Heti egy

Szedésig

Ferticare I

*Kalciumnitrát

0,15

0,1

0,5-1,0

0,3-0,6

1-3

3-7

Szedés alatt

Ferticare II

+Káliumnitrát

0,06

0,05

0,8

0,8

1-3

Középkötött

talaj

*Kalciumnitrát

0,1

0,5

3-7

Ferticare II

+Káliumnitrát

0,07

0,05

0,8

0,6

1-2

Laza talaj

*Kalciumnitrát

0,1

0,5

3-7

Őszi termő idôőszak

Ferticare III

+Pétisó

0,07

0,04

0,7

0,4

2-4

*A kalciumnitrátot külön juttatjuk ki, vagy kettős felszívatással 1,8-2,2 EC közötti legyen a tápoldat.

Néhány gyakrabban előforduló élettani betegség tünetei:

N hiány: alsó levelek sárgulnak, hajtás elvékonyodik, levelek kicsik, a termés csúcsa elvékonyodik, görbül az uborka, "rúg" a növény.

Ca hiány: a fiatal levelek sötétzöldek, fonák felé kanalasodnak, hajtáscsúcs növekedése leáll, a csúcs elszárad. Sok esetben nem beszélhetünk tényleges hiányról, csak relatív hiányról, ugyanis a szellőztetés hiánya ,a magas relatív páratartalom, a magas talaj EC. A K és Mg antagonista elemei így célszerű kettős felszívatással vagy más időpontban kijuttatni a Ca-t.

Mg hiány: hiánya a középtáji és idősebb levelek érközi sárgulásával jelentkezik.

K hiány: az alsó idősebb leveleken levélszéli sárgulás jelentkezik.

K túladagolás: levélszél perzselés, relatív Ca hiány jelentkezik.

Az uborka szklerotíniás betegsége (Sclerotinia sclerotiorum): A túlzsúfolt növényállományú, fülledt levegőjű termesztő berendezések tipikus betegsége. Sebeken keresztül hatol be a növénybe, leggyakrabban a szárő fertőződik. A növény szöveteiben kemény, szívós kitartóképletek fejlődnek, amelyeket fizikai úton nagyon nehéz elpusztítani. Védekezés: Biológiai úton a Koni nevű szer alkalmazható 15-20g/m2. Kémiai úton vegyszeres beöntözés javasolt (Rovral 50 WP, Previcur, Sumilex 50 WP). A fertőzött tövek eltávolítandók úgy, hogy a fertőzőképleteket ne szórjuk szét.

Uborkaperonoszpóra (Pseudoperonospora cubensis): A kórokozó számára a tartósan jelenlévő nedvesség (harmat, esô) és a 90% fölötti relatív páratartalom a fontos. A gomba 8 és 30°C között érzi jól magát. A kedvező időjárási feltételek kialakulásakor mindenkor védekezzünk megelőzésképpen. A peronoszpóra ellen hatásos szerek a következők: Miltox Special, Mikal 64-C, Aliette 80WP, Acrobat MZ. Amistar, Bravo 500, Champion 50 WP, Previcur 607 SL. A hajnali fűtéssel nagyon jól tudjuk fokozni a kémiai védekezés hatékonyságát, mivel felszárítjuk a leveleket, ill. nem engedi kialakulni a páracseppeket. Sok esetben már augusztusban megéri beindítani a fűtést.

Uborka lisztharmat (Sphaerotheca fuliginea): Védekezés: Lisztharmat toleráns és lisztharmat rezisztens fajták telepítése. Vigyázat, a lisztharmat rezisztens fajták fényszegény időszakban nem ültethetők (március elôtt télen). A kémiai úton való védekezés esetén a következő vegyszerek ajánlhatók: Rubigan 12EC, Afugan, Amistar, Topsin-M 70 WP, Topas 100 EC, Szulfur 900 FW.

Az uborkatövek termôkori hervadása (Fusarium oxysporum f.sp.cucumerinum, F. solani f. sp.cucurbitae, Pythium spp.): A tünetek jelentkezésének leggyakoribb időpontja az első terméshullám megjelenésekor van, ugyanis az ilyenkorra már részlegesen fertőzött gyökerek a nagy leterheltség miatt könnyen megadják magukat, és a gomba teljesen elhatalmasodhat a növény felett. A védekezés egyik módja a talajfertőtlenítés. A talajfertőtlenítést végezhetjük Dazomettel vagy Metilbromiddal. Fontos a növényváltás, lehetôleg ne alakítsunk évekig egymást követő monokultúrát. Termő állományban fellépő fertőzés esetén a vegyszeres beöntözés sikeresen alkalmazható. Pythium fertőzés esetén Ridomil, Fusarium fertőzés esetén Rovral, Chinoin Fundazol, Previcur és Kolfugo hatásos. Egyes uborka fajták bizonyos fokú ellenállósággal rendelkeznek (erős gyökérzetük lévén) a fenn leírt betegségekkel szemben.

Gyökérgubacs-fonálféreg (Meloidogyne incognita, Meloidogyne hapla): A Meloidogyne incognita nem képes áttelelni Mo.-on szabadföldi körülmények között, csak fűtött létesítményekben. A Meloidogyne hapla viszont bírja a fagyokat, és minden probléma nélkül áttelel. Elsősorban gyökérzöldségeken károsít, és kártétele messze elmarad a Meloidogyne incognita-tól.

A kártevő meg nem tisztított szerszámokkal, ültetőanyaggal gyorsan terjed. A kártevő szaporodása gyors, évente 3 nemzedéke fejlődik védett körülmények között. A kártevők zöme a talajréteg felső 25 centiméterében helyezkedik el, de 60 cm-re is lemegy és ez komoly gondot okoz a védekezésnél.

Vegyszeres védekezés: Egyszerűbb, de nem tökéletes eljárás a dazomet hatóanyagú Basamid G ill. Dazomet 90 G (60g/m2) kiszórása, talajba munkálása, beöntözése és fóliás takarása. Fűtött fóliasátrak fertőtlenítésére használják. Szeptemberi fertőtlenítést követően célszerű a fólia talaját kifagyasztani. Ez az egyik leghatásosabb védelem. További vegyszeres kezelési lehetőségek a Di-Trapex (50-70 g/m2), Metilbromid (50-75 g/m2) vagy Shell-DD (50-100 g/m2) alkalmazása. Állományban a Vydate 0,4 %-os 3-5l/m2 kezelésével tudjuk a fertőzött töveket kezelni. A tökalanyra (Cucurbita ficifolia, No.3,) való oltás csak részleges megoldást nyújt, mert a fonálféreg az alany erősebb növekedésű gyökereit is megfertőzi, csak nem olyan mértékben, mint az uborkáét. Viszont vegyszeres kezeléssel kombinálva jó eredményeket érhetünk el. Izolált szalmabálán való termesztéssel is ki tudjuk zárni a nematóda fertőzést.

Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum): Elsősorban hajtató berendezések kártevője, de tavasztól, amint a környezeti feltételek megfelelővé válnak számára szabadföldön is szaporodik és károsít. Optimális körülmények között 3 hét a fejlődési ciklusa. A lárva háti és hasi bölcsőt képez, ezért a vegyszerek nagy részével nehéz elpusztítani ebben a stádiumban.

Védekezési lehetőségek: Vegyszeres védekezés esetén eredményesen alkalmazhatjuk a Lannate 20 L-t (0.6-1.2 l/ha) repülő egyedek és mozgó lárvák ellen. A Mospilan 20 SP-t (0.125 kg/ha) repülő egyedek ellen, az Applaud-ot (0.5-1 kg/ha), a Nomolt-ot (0,5-1 l/ha) és az Admiral 10 EC-t (0,05%) lárvák ellen. Mivel a lárvák a levél fonákán helyezkednek el, a permetlevet is törekedjünk oda juttatni. A lárvaölő szerek kb. 2-2.5 hétig hatnak, de vigyázni kell ezzel a számmal, mert időközben a növény nő, így korábban esedékes lehet a permetezés. Admiral esetében szükséges tapadásfokozó szerek használata. Biológiai úton a Encarsia formosa nevu fürkészdarázs és Macrolophus ragadoz poloskák bevetésével tudjuk a molytetű szaporodását megfékezni, ha optimálisak a körülmények. 15°C alatt és 40°C felett a fürkészdarázs elpusztul.

Takácsatka (Tetranychus urticae): Kártétele tartósan meleg, száraz klímában jelentős. Ellenük a következő szereket alkalmazhatjuk: Mitac 20 (0,4%), Sanmite 20 WP (0,15%), Torque 50WP (0,1%), Danitol 10 EC (0,1%) + Nissorun 10 WP (0,1%). A hatás fokozása érdekében, legalább egyszer, 7-10 nap múlva ismételjük meg a permetezést. A permetléhez adagoljunk nedvesítő szert, hogy a permetlé ne csorogjon le a szövedékről.

Szellőztetés: mindig szellőztessünk, mert így könnyebben elkerülhetjük a betegségeket és Ca hiányt.


A szolgáltatásban szereplő szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetők meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!