Nikkel allergia

A nikkel allergia egy olyan bőrallergia, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet túlzottan reagál a nikkelre, amely egy gyakran használt fémtípus. A nikkel az ékszereken, órákon, nadrágzsebek gombjain, élelmiszer-csomagolásokon, érméken és más tárgyakon található.

A nikkel allergia tünetei hasonlóak lehetnek más bőrallergiákhoz, például az ekcémához. A tünetek közé tartozik a bőrpirosodás, a viszketés, a duzzanat és a bőrkiütések, amelyek a nikkelrel való érintkezés után néhány órán belül vagy akár napokkal is megjelenhetnek. A nikkel allergia súlyosabb tünetei közé tartozik a bőrgyulladás és a hólyagok kialakulása.

A nikkel allergia kezelése általában magában foglalja a nikkelrel való érintkezés elkerülését. Az érintett személynek kerülnie kell az ékszerek, órák, gombok és más tárgyak használatát, amelyekben nikkel van. A bőrallergia tüneteit enyhíteni lehet a bőrápolás és a gyógyszeres kezelés segítségével. A bőrápolás magában foglalja a bőr tisztítását, hidratálását és a viszketés és a gyulladás csökkentését célzó krémek használatát. A gyógyszeres kezelés magában foglalja a kortikoszteroidok, az antihisztaminok és más gyógyszerek használatát a tünetek enyhítése érdekében. Az immunterápiát néha használják a nikkel allergia kezelésére, különösen, ha a tünetek súlyosak. Ez a kezelési módszer az érzékenység csökkentésére irányul a nikkelre. Az orvos által javasolt kezelési lehetőségek és azok hatékonysága változhatnak az érintett személy esetében.