Posted on

Újrahasznosítják a ritkaföldfémeket az elektronikai cikkekből Japánban

A háztartási elektronikai cikkekben található ritkaföldfémek újrahasznosítására indított programot a japán kormány, miután az elektronikai iparban kulcsfontosságú alapanyagok világszintű kitermelésének mintegy 95 százalékát ellenőrző Kína a közelmúltban megnehezítette az azokhoz való hozzájutást.


fenntarthatoA újrahasznosítási rendszer több mint száz, ritkaföldfémet tartalmazó termékcsoportra terjed ki, többek között mobiltelefonokra, digitális kamerákra, mikrohullámú sütőkre és porszívókra is – jelentette az NHK japán tévécsatorna.

A japán környezetvédelmi minisztérium becslései szerint a szigetországban évente 650 ezer tonnányi elektronikai eszközt dobnak ki az emberek, amelyek összesen 900 millió dollárnak megfelelő értékű ritkaföldfémet tartalmaznak.

Ugyanakkor a program sikerének esélyei csökkenti, hogy a rendszerben a helyi önkormányzatok feladata az érintett elektronikai cikkek begyűjtése és feldolgozásra való továbbadása, az önkormányzati szervek viszont nem rendelkeznek a megfelelő anyagi forrással és alkalmazottal a feladat ellátásához.

Japán számára azután vált égető üggyé a ritkaföldfémek kérdése, hogy az anyagok világszintű kitermelésének mintegy 95 százalékát ellenőrző Kína 2010 őszén a két ország szigetvitája közepette egy rövid időre beszüntette az érintett elemek Japánba exportálását.

Habár 2010 végére újraindultak a szállítmányok, Peking azóta több exportkorlátozást vezetett be a 17 ritkaföldfémnek nevezett elemre, amelyek az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át a rakétákig számos termék gyártásához elengedhetetlenek. Japán az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval karöltve tavaly a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte az ügyet.

A nemzetközi szervezet előtti vitarendezés jelenleg is tart, miközben a japán elektronikai cégek újrahasznosítással, a kormány pedig a napokban indított program mellett új, Kínán kívüli – például vietnami – lelőhelyekhez való hozzáférés biztosításával próbálja kezelni a helyzetet.

mti